Zdravlje i bilje
Top pet biljaka za čišćenje krvi
Pojam čišćenje krvi, podrazumeva izbacivanje toksina, ali i viška nekih štetnih materija kao što su holesterol i šećer. U toku i nakon neke zarazne, bilo da se radi o gripu ili nekom drugom obolenju, štetni mikroorganizmi izlučuju u krv razne toksine, što dovodi do promene njenom sastavu.Takođe i brzi tempo života, preteran unos alkohola i nepravilna ishrana, izazivaju intoksikaciju (trovanje) organizma, pojavu holesterola i šećera u krvi, a sve to zahteva njeno čišćenje i obnovu. Zato preporučujemo top pet biljaka, koji su nezaobilazan deo terapije, a sama upotreba lekovitog bilja ima jaka detoksikaciona svojstva.
Orah
Orah cveta u maju, njegovi listovi sakupljaju se u junu, zelene ljuske pre sazrevanja (dok ne postanu smeđe), zeleni plodovi beru se sredinom juna, a zreli u jesen. Svi delovi oraha izuzetno su korisni za zdravlje, povoljno utiču na mozak, srce i jetru, a smatra se da štite i od povećane radijacije. List oraha pročišćava krv, a koristi se i u lečenju dijabetesa, malokrvnosti, avitaminoza, neredovnih menstruacija, upale štitne žlezde i plućnih bolesti. Mladi zeleni orasi pomešani sa medom blagotvorno deluju u slučaju malokrvnosti, a od njih se pravi i vrlo lekovita rakija za pročišćavanje jetre, želuca i krvi.
Rakija od oraha
Dvadesetak zelenih oraha iseći na četvrtine, staviti u teglu ili flašu sa širokim grlom, preliti litrom domaće rakije, čvrsto zatvoriti i ostaviti da stoji dve4 nedelje na suncu ili toplom mestu. Potom procediti i sipati u čistu flašu. Po potrebi uzimati kašičicu rakije.
Neven
Među domačim lekovitim biljkama neven zauzima jedno od najznačajnijih mesta. U narodnoj medicini koriste se cvet, stabljika i list, i to za spoljnu u vidu (tinkture i masti) i unutrašnju upoterbu.
Čaj od nevena odlično je sredstvo za pročišćavanje krvi, jačanje jetre, podsticanje cirkulacije, a potpomaže i zarastanje rana, leči bubrege, malokrvnost, urinarne tegobe, upalne procese na sluzokoži usta i grla...Mast i ulje koriste se u slučaju hemoroida, proširenih vena, fistula i gljivičnih obolenja stopala. Važno je napomenuti da preparati od nevena ne izazivaju nikakve nuspojave.
Čaj
Punu malu kaščicu sitni iseckanog nevena staviti u 250 ml ključale vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji pet do deset minuta, procediti i piti sveže pripremljeni čaj.
Sremuš
Ili divlji beli luk poseduje mnogobrojna lekovita svojstva. Sremuš ima osobine običnog belog luka, ali je mnogo lekovitiji, naročito je pogodan za prolećno čišćenje organizma, a pomaže i u slučaju nekih hroničnih kožnih obolenja. Listovi sremuša sakupljaju se u proleće, a lukovice se vade u kasno leto i jesen. Najbolje je da se koristi u svežem stanju jer sušenjem gubi svoju lekovitost. Od listova se prave salate i namzi, a lukovica se koristi isto kao i beli luk. Osim što pročišćava krv i creva, sremuš poviljno deluje na želudac, otklanja srčane smetnje, nesanicu i tegobe izazvane povišenim krvnim pritiskom. Osobe koje pate od kožnih lišajeva, akni, bubuljica i perutanja kože trebalo bi da redovno sprovode kuru čišćenja krvi ovom čudesnom biljkom.
Lekovita tinktura
Flašu rastresito napuniti sitno iseckanim listovima ili lukovicama sremuša i preliti rakijom jačine od oko 40%. Ostaviti da stoji na suncu ili nekom toplom mestu 14 dana. Piti 14-15 kapi tinkture razblažene sa malo vode.
Maslačak
U lekovite svrhe koriste se list, cvet i koren maslačka. Odličan je čistač organizma, a oslobađa od otrova čak i zemljište na kom raste. Oduvek se primenjivao kao hrana i kao lek. Listove treba brati pre cvetanja jer tada nemaju gorak ukus, a preporučuje se da se jedu svakodnevno kako bi se organizam očistio od toksina nagomilanih preko zime. Koren takođe može da se kristi u ishrani, i to sirov, kao začin ili dodatak jelima. Maslačak se upotrebljava protiv bolova u žuči i jetri, pospešuje izbacivanje kamena iz žuči i bubrega...
Čaj
Punu kašičicu korena maslačka staviti u 250 ml hladne vode, pa ostaviti da prenoći, a sledećeg dana ugrejati do ključanja i procediti. Piti pola sata pre i pola sata posle doručka u manjim gitljajima.
Kopriva
Kopriva je biljka čiji su svi delovi lekoviti- od korena preko lista i stabljike, do cveta. Proveren je lek protiv bubrežnih oboljenja, glavobolje, ekcema, bolesti jetre, žuči i slezine, želudačnih frčeva i čira na dvanaestopalačnom crevu, a naročito je poznata po tome što proćišćava krv i povećava broj crvenih krvnih zrnaca, čisti creva i bubrege, a čaj od njenih listova snižava nivo šećera u krvi. Preporučljivo je piti ga ujutru, polako gizljaj po gutljaj, kako bi njegovo dejstvo bilo što efikasnije. Da bi aktivne materije ostale , biljku ne treba kuvati, već samo popariti vrelom vodom. Kopriva pomešana sa drugim biljkama, koristi se čak i u lečenju leukemije. Koprivu je najbolje jesti u svežem stanju, kao salatu, a u kombinaciji sa čajem i tinkturom ima snažno preventivno dejstvo protiv mnogih bolesti.
Čaj
Tri do pet grama suvog lista koprive preliti sa 250 ml ključale vode i ostaviti da odstoi da odstoji deset minuta. Čaj pripremati svež, a piti ga tri puta na dan, nakon obroka.
http://www.zdravlje-bilje.com/