Culture Générale
 
AccueilAccueil  PortailPortail  CalendrierCalendrier  FAQFAQ  RechercherRechercher  MembresMembres  GroupesGroupes  S'enregistrerS'enregistrer  Connexion  
« Dans un monde où l'information est une arme et où elle constitue même le code de la vie, la rumeur agit comme un virus, le pire de tous car il détruit les défenses immunitaires de sa victime.  » Jacques Attali
Qui est en ligne ?
Il y a en tout 1 utilisateur en ligne :: 0 Enregistré, 0 Invisible et 1 Invité

Aucun

Le record du nombre d'utilisateurs en ligne est de 17 le Dim 29 Sep - 20:12
Derniers sujets
» Koju muziku sada slusate.
Dim 11 Nov - 11:09 par Nadezda

» La Côte d'Azur, terre des artistes.
Sam 10 Nov - 20:07 par Nadezda

» Out.................
Sam 10 Nov - 14:20 par Nadezda

» Recette d'hiver !
Ven 9 Nov - 19:27 par Nadezda

» Zakuski .....
Mer 7 Nov - 18:43 par Nadezda

» Le coing.........
Mer 7 Nov - 18:02 par Nadezda

» fleurs........
Mer 7 Nov - 17:27 par Nadezda

» Elixirs , soin du corps ......
Mer 7 Nov - 9:49 par Nadezda

» Vinaigre de cidre ...
Mer 7 Nov - 9:22 par Nadezda

Rechercher
 
 

Résultats par :
 
Rechercher Recherche avancée
Novembre 2018
LunMarMerJeuVenSamDim
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
CalendrierCalendrier
Statistiques
Nous avons 1 membre enregistré
L'utilisateur enregistré le plus récent est Nadezda

Nos membres ont posté un total de 3557 messages dans 1467 sujets
Statistiques

Concepteurs web

Partagez | 
 

 Kako se pravi vocno domace sirce !

Aller en bas 
AuteurMessage
Nadezda
Admin


Messages : 3704
Date d'inscription : 28/12/2011
Localisation : Belgique

MessageSujet: Kako se pravi vocno domace sirce !   Lun 7 Oct - 16:15


Kako se pravi domaće voćno sirće





Voćno sirće može se praviti od svakog voća, zrelog ili zelenog. Opalo voće, ono nedozrelo ili prezrelo, kao i ono koje je već počelo da truli, najbolje će se iskoristiti ako se od njega napravi sirće. Evo našim domaćicama nekoliko uputstava kako da od ovakvog voća naprave dobro sirće.
Vocno sirce

Prvi način:

Opalo, nagnječeno ili natrulo voće stavi se u poveći sud, sipa se mlaka voda i ostavi na toplom mestu. Posle četiri nedelje tečnost se procedi, sipa se u boce ili balone i ostavi i dalje na toploti još 3-4 nedelje. Posude ne treba zatvarati. Da bi se ubrzao proces kiseljenja, može se ovoj tečnosti dodati malo vinskog sirćeta. kada sirće dobije prijatan, kiseo ukus, boce ili balone treba zatvoriti.

Drugi način:

Voće (odabrano za pravljenje sirćeta) izgnječi se dobro u čistoj posudi, zatim se nalije mlakom vodom i to tako da se na kilogram voćne kaše stavi 2 litre vode. Posudu treba držati na toplom mestu kako bi se smesa dobro ukiselila. Ovaj proces biće brži ako je toplota veća. Kada ova kaša počne da dobija nakiseo ukus, procedi se kroz krpu pa se oceđena tečnost nalije u čiste sudove i ostavii nekoliko nedelja da miruje. Ovoj se tečnosti, radi ubrzanja procesa i boljeg ukusa, može dodati malo vinskog sirćeta i malo crnog hleba. Posle nekoliko nedelja, ova se tečnosti ponovo procedi i sipa u boce kao gotovo sirće.

Treći način:

Krupno se iseku i u nekoj posudi dobro izgnječe sve vrste opalog voća, zajedno sa ljuskom, potom se nalije mlakom vodom i ova kaša se ostavi 8-10dana da se ukiseli. Posle toga se kaša ocedi, doda se malo pivskog kvasca i parče crnog hleba, pokroje krpom i stavi na toplo mesto da se potpuno ukiseli. Kada se ovaj proces završi treba kiselu tečnost ponovo procediti i usuti u određene posude, boce ili staklene balone.

Često se desi da se sirće zamuti. Da bi ga izbistrili treba na litar mutnog sirćeta usuti kašiku svežeg mleka. Posle 24 h sirće se izbistri, talog padne te sirće tada treba presuti u druge posude. Ako se ipak odmah ne izbistri, treba ponoviti postupak.
Obojeno i mutno sirće može se očistiti od boje i izbistriti ako se procedi kroz hartiju za ceđenje, tzv. filter-papir, ili se procedi kroz deblji sloj vate.

Gips je takođe odlično sredstvo za izbistravanje tečnosti. U mutno vino, sirće, liker i druga pića treba staviti malo gipsa, pa će se zamućena tečnost izbistriti a da pri tom nimalo ne promeni svoj prirodan ukus.


http://www.kakopedija.com/8194/kako-se-pravi-domace-vocno-sirce/
Revenir en haut Aller en bas
Voir le profil de l'utilisateur http://paprika.1fr1.net
 
Kako se pravi vocno domace sirce !
Revenir en haut 
Page 1 sur 1

Permission de ce forum:Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum
Paprika :: Plaisirs de la table :: Cuisine d'Ici et d'Ailleurs :: soupes, entrées, plats, desserts etc...-
Sauter vers: